logo Negoiu

One Holistic Vision of the Future Energy Systems    Fotovoltaice-gandite altfel

Proiecte tip de alimentare cu apă, energizate de soare

    Sistemul propus este destinat, cu precădere, zonelor izolate de rețeaua publică de electricitate pentru:
       - alimentării de cisterne sau piscine,
       - alimentare cu apă de la o familie sau câteva familii până la un cătun,
       - alimentare cu apă instituții publice cum ar fi școli (350 elevi), grădinițe, policlinici,
       - alimentare cu apă pentru ferme de animale,
       - irigare grădini sau culturi până la nivel de 1-3 ha, funcție cultură și sol, etc.
    Sursa energetică poate fi fie solară, fie eoliană, fie hibridă, de 400W. Tensiunea de alimentare standard e de 24Vcc, dar poate varia într-o plajă largă (18-45Vcc), ceea ce este un avantaj important. Pompa e submersibilă și ridică apa la 20m la un debit de 3mc/h. Considerând 4h insolație, în medie pe zi, ajungem 12mc/zi sau 360mc/lună apă pompată. În sezonul cald se poate atinge ușor 500mc/lună, iar în sezonul rece datorită radiație scăzute (decembrie cea mai rea) volumul de apă ridicat din puț scăde la jumătate.

     Din ORDINUL Nr. 29/N din 23.12.1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei si a energiei termice la populatie, institutii publice si agenti economici avem între altele și consumul normat pentru rezidențial de 6mc/pers/lună, pentru o Policlinică 10mc/robinet/lună, respectiv pentru școli de 1mc/elev/lună. Atunci dacă o persoană consumă în medie 6mc/lună prin urmare sistemul ar susține consumul a 60 de persoane lunar, ceea ce poate acoperi un cătun de 10-15 case locuite, la standard de oraș.

     În cazul școlilor sistemul propus ar acoperi unități școlare cu până la 360 de elevi și profesori.
     În cazul unei Policlinici medii, cu 14 cabinete individuale ce lucrează simultan, plus 4 robinete pentru întreținere și susținători, deci cu 18 robinete și un consum de 180mc/lună, sistemul propus acoperă consumul normat tot anul, inclusiv în luna decembrie.
     În domeniul culturilor vegetale luăm ca exemplu o cultură porumb, care pe un hectar poate cere 900mc pe toată perioada de vegetație de 5 luni, adică avem nevoie în medie de 180mc apă pe lună. L-a un asemenea consum în cazul unei secete pe toată perioada de vegetație sistemul poate iriga 2ha de cultură de porumb.
     Un astfel de sistem de alimentare cu apă energizată solar prin panouri fotovoltaice, presupunând că beneficiarul are instalația de apă/canal (puțul, rezervorul, canalizarea sau fosa septică, canale de irigații, etc), după caz, costul oscilează între 5000lei și 10.000lei, funcție de condițiile locale concrete.


Negoiu Impex srl since 1993     T/F: +4 0364.11.89.80 / mobile: +4 0745.106.900
Contactati-ne
Solutii viabile si durabile pentru producerea eficienta de energie.

acasa