Petre Tutea -un Socrate modern - 1902-1991-

Am o consolare – ca in grandoarea istorica a poporului roman eu sunt o rotita invizibila, dar sunt ...

 Eu in tinerete, am fost om de extrema stanga. Si la maturitate, de extrema dreapta. Iar acum ma consolez cu calitatea mea de roman intreg. ... Am fost in tinerete de stanga din generozitate. Pentru ca vorba ceea: daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, n-ai inima, daca dupa 30 de ani mai esti de stanga si nu esti conservator, esti cretin. Confundam, in tinerete, comunismul cu comunitarismul.

M-a intrebat un anchetator: De ce-ai vorbit impotriva noastra? ... N-am vorbit. Pai, impotriva voastra vorbeste tot poporul roman. Ce sa mai adaug eu? Si mi-au dat 20 de ani de munca silnica fara motive. Mi s-a prezentat sentinta de condamnare ca sa fac recurs. La cine sa fac recurs, la Dumnezeu?

Treisprezece ani de inchisoare .. Aveam doar o hainuta de puscarias. Ne dadeau o zeama chioara si mamaliga fripta. M-au batut ... Cand m-au anchetat am lesinat din bataie. Iacata n-am murit. Am stat la interne trei ani. Am fost dupa aceea la Jilava, la Ocnele Mari si pe urma la Aiud. Eu ma mir cum mai sunt aici. De multe ori dorem sa mor. ... Nu pot sa povestesc tot ce-am suferit pentru ca nu pot sa ofenzez poporul roman spunandu-i ca in mijlocul lui s-au petrecut asemenea monstruozitati.

Eu, cultural, sunt un european, dar fundamentul spiritual e de taran din Muscel. La inchisoare, grija mea a fost sa nu fac neamul romanesc de ras. Si toti din generatia mea au simtit aceasta grija. Daca ma schingiuiau ca sa marturisesc ca sunt tampit, nu ma interesa, dar daca era ca sa nu mai fac pe romanul, ma lasam schingiuit pana la moarte.

Am facut o marturisire intr-o curte cu sase sute de insi, in inchisoarea de la Aiud. Fratilor, am zis, daca murim toti aici, in haine vargate si in lanturi, nu noi facem cinste poporului roman ca murim pentru el, ci el ne face onoarea sa murim pentru el!

Trei ore am vorbit atunci, in curtea inchisorii, de Platon si de Cristos. Zice colonelul: scrieti ce-ati vorbit, ca nu cumva ministrul de interne Draghici sa spuna ca sunt solidar cu dumneavoastra. –Domnule colonel, cum sa fim noi solidari? Eu tocmai d-aia am venit aici, ca nu suntem solidari unii cu altii ...

... macedo-romanii nu sunt romani, sunt super romani, romani absoluti. .. Am stat cu macedoromanii in temnita. Ii bateau pana ii omorau, dar nu declarau nimic. Au o barbatie perfecta.

Cand am vazut, in inchisoare, ca tot regimul care mi se aplica e inoperant – puteam eu, ca om, sa-mi explic asta? Si atunci m-am gandit ca exista o forta supracosmica, transcendenta, numita Dumnezeu.

Comunismul e cea mai mare aflare-in-treaba din istoria omenirii. Comunismul e un cancer social. Unde se instaleaza, ramane pustiu. ... Si la comunisti sunt stapani si slugi, dar ei sunt ipocriti, pentru ca stiu egalitatea oamenilor nu poate exista nicaieri.

In celebra Declaration des droits de l'Homme et du Citoyen, a Revolutiei franceze, prima propozitie e o idiotie absoluta sau in cel mai bun caz un sofism: oamenii sunt egali de la natura. Oamenii sunt inegali de la natura.Sunt inegali insisi membri unei familii, in care unul poate fi genial, altul mediocru si altul imbecil.

acasa    inapoi