Stefan Odobleja

de Octavian Capatina


  Medicul Stefan Odobleja, parintele ciberneticii, s-a nacut la 13 octombrie 1902, intr-o familie de tarani, nesiutori de carte, in comuna Izvorul Anestilor (jud Mehedinti) si a decedat la 2 octombrie 1978 la Dobreta Turnu Severin. A urmat liceul la Turnu Severin si facultatea de Medicina din Bucuresti, ca bursier al Institutului Medico-Militar. A fost medic militar si a avut preocupari continue si intense legate de filosofie, medicina si stiinta in general. In fapt aceasta viziune multi si interdisciplinaritate il va conduce la o descoperire epocala - cibernetica.
In lucrarea "Metoda de transonanta toracica" aparuta in Buletinul medico-terapeutic in 1929, evidentiaza principiul si legea reversibiltatii. Cu lucrarea "La phonoscopie" aparuta in 1935 la Paris, obtine un premiu international.
Stefan Odobleja sesizeaza si defineste conexiunea inversa - reactia inversa, in domeniile psihologiei, biologiei, naturii (mediului), dar si in activitatea colectivitatilor umane. Descrie toate acestea in lucrarea "Psihologia consonantista"care a aparut in 1938 la Lugoj in limba franceza -"La Psichologie consonantiste". In lucrare evidentiaza legile care guverneaza psihologia si fiziologia fiintelor vii: legea echilibrului (stabilitatii), legea reactiei (conexiuni inverse) , legea reversibilitatii , legea inertiei etc. In ceea ce priveste psihologia, Stefan Odobleja, face "pasi peste granite" cand trece de la om la sisteme (comunitati, organizatii sociale).
O recenzie a cartii apare in SUA, in ianuarie 1941, in revista "Psychological Abstracts" sub numele Odobleja, Psychologie Consonantiste". Tot la Paris, dar 10 ani mai tarziu, apare lucrarea lui Norbert Wiener, Cibernetica.
In 1972, doctorul Odobleja va publica un studiu numit "Psihologia consonantisa si cibernetiva" in care-si afirma paternitatea si intaietatea. De atunci au aparut mai multe lucrari de reparatie morala si de stabilire a adevarului legat de cibernetica
La noi, academiciamul Mihai Draganescu, a dus o indelungata si foarte meritorie activitate stiintifica de recuperare a meritelor savantului.

alte referinte


acasa    inapoi