Herman Oberth

de cercetator Octavian Capatina

  Herman Oberth – s-a nascut la 25 iunie 1894, la Sibiu, dar la 2 ani s-a mutat cu familia la Sighisoara, unde a copilarit si a urmat scoala, gimnaziul si liceul. Inca din aceasta perioada a observat efectul de reactie la aplicarea unei forte si isi imagineaza o "racheta" cu combustibil lichid (1908). Racheta fusese imaginata cu 4 secole inainte de un alt sibian (1529), Conrad Haas. Dar ideile lui Haas n-au influentat inventiile lui Herman Oberth intrucat, proiectul din secolulu 16 s-a descoperit, abia in 1961, in arhivele de stat din Sibiu. Spiritul inventiv il face sa-si urmareasca cursul ideilor indraznete (zborul omului in cosmos) si sa "proiecteze" (1909) o centrifuga cu brat mobil de 35 m destinata testarii si antrenarii viitorilor piloti ai spatiului cosmic. In 1917 concepe un motor de racheta pus in miscare de alcool si oxigen. Dupa terminarea liceului se înscrie la Facultatea de Medicina din Munchen, urmand pentru un scurt moment traditia tatalui. Dar abandoneaza, medicina din cauza razboiului (1917).Se inscrie la facultatea de fizica si matematica a Universitatii din Cluj, pe care o absolva în anul 1923. In aceasta perioada, (1920) isi imagineaza racheta cu hidrogen si oxigen, de inalta energie, pentru invingerea campului gravitational. Cu aceasta ocazie a ajuns la o noua si exceptionala idee - racheta cu mai multe trepte. Treapta inferioara era o racheta cu alcool si oxigen, iar racheta superioara era o racheta cu hidrogen si oxigen.
Ajunge din nou in Germania la Munchen si Heidelberg, unde-si publica (1923) lucrarea de licenta „Die Rakete zu den Planetenräumen” - "Racheta spre spatiile interplanetare". Lucrarea ii este respinsa de Universitatea din Heidelberg, fiind considerata nerealista. Se intoarce, dezamagit, la Universitatea din Cluj, unde decanul, Augustin Maior ii aproba sa sustina lucrarea de licenta. Lucrarea prezinta fazele zborului cosmic, precum si influenta acceleratiei asupra organismului uman. Era o lucrare pluridisciplinara. Prin cuvintele lui Augistin Maior: " Lui Herman Oberth i se acorda titlu de profesor. Cele mai cordiale felicitari!" acesta prmeste prima recunoastere institutionala a exceptionalei sale inventii racheta cu mai multe trepte si combustibil lichid.
Dupa absolvirea Universitatii clujene, intre 1924 si 1938 preda fizica si matematica la liceul "Stefan Ludwig Roth" din Medias, lucrand in paralel la problemele tehnologice ridicate de realizarea fizica a rachetei sale. Obtine, la data de 6 martie 1931, în România brevetul 19.516 cu titlul „Procedeu si dispozitiv de combustie rapida”. Oberth lanseaza, efectiv, prima sa racheta în 1930, la Berlin, in calitate de consilier stiintific, cu ocazia turnarii unui film de fictiune - "Femeia in Luna".
Intre 1938 si 1941 este profesor la Scoala Politehnica din Viena, iar intre 1941-1943 este concentrat la Peenemunde unde lucreaza la rachele V1 si V2. In 1955 a fost solicitat de catre tanarul sau discipol, germanul Wernher von Braun pentru a lucra în Statele Unite, la rachetele balistice.
Pentru toate acesta savantul roman este considerat, in mediile stiintifice, parintele astronauticii.
Din 1962, Oberth se stabileste definitiv în Germania, unde se stinge din viata la 28 decembrie 1980.
Herman Oberth este ultimul dintr-o pleiada exceptionala care incepe cu Conrad Haas si continua cu Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coanda si Elie Carafoli.

acasa    inapoi