Stefania Maracineanu

de Octavian Capatina

Putini stiu, ca adevarata descoperitoare a radioactivitatii artificiale a fost romanca Stefania Maracineanu, nu Irène si Frédéric Joliot Curie, care au luat Premiul Nobel pentru chimie cu aceasta descoperire, in 1935. Stefania lucrase in laboratorul sotilor Marie si Pierre Curie (parintii lui Irène Curie, casatorita cu Frederic Joliot ), in perioada cand isi pregatea teza de doctorat - Constanta radioactiva a poloniului, si semnalase, inca din 1924, celor doi cercetatori descoperirea sa ca urmare a unor serii intregi de experiente ingenioase, si planificate, decurgand logic din una in alta. Ea a obsevat ca plumbul din containerele folosite radia si dupa indepartarea poloniului radioactiv. A studiat acelasi lucru pe zinc si cupru, prin radiere cu raze alfa obtinute de la poloniu radioactiv. Savanta Stefania Maracineanu, dupa terminarea doctoratului a revenit la Facultatea de Stiinte a Universitatii Bucuresti unde a înfiintat Catedra de Radioactivitate.
Cerând un grad superior la facultate, Stefania Maracineanu îi scria regelui Carol al II lea: “Numirea mea s-ar putea face pe aceeasi cale exceptionala ca si a domnilor recomandati de dl. Perrin, ca o recompensa a descoperirii radioactivitatii artificiale, care este a mea si de al carui fruct s-a bucurat dna Joliot Curie, recomandata de însusi dl. Perrin pentru Premiul Nobel. (… ) Domnul Decan al Facultatii de Stiinte si o parte din profesori ma sacrifica pentru a nu-i nemultumi pe dl. Perrin si pe sotii Joliot Curie, de care, zic dumnealor, au nevoie.” De altfel, Frédéric si Irene au si recunoscut acest lucru, intr-un interviu acordat ziarului „Neues Wiener Journal“. Ea a trait intre 1882 si 1944.
Stefania Maracineanu, in tara, s-a ocupat de fenomenele meteorologice descoperind procedeul de declansare artificiala a ploii. A provocat prima ploaie artificiala din lume la Bucuresti in 1931. Este invitata, de altfel, de guvernul francez sa-si continue cercetarile in aceasta directie, in 1934, in Algeria. Continuand cercetarile in domeniul fenomenelor naturii a stabilit o legatura intre cutremure si precipitatii.
Culmea, in timp ce i-se recunosc meritele chiar si in Franta, Stefania Maracineanu nu figureaza nici in ultimul dictionar enciclopedic roman, din secolul 21!

vezi alta referinta de Gh.Bratescu

vezi si referinta liis

acasa    inapoi