Victor Babes

de prof. dr. Florea Marin

  S-a nascut la 28 iulie 1854 în Viena. A studiat medicina la Budapesta si Viena, unde a obtinut si doctoratul în medicina (1878). S-a specializat la Munchen, Heidelberg, Strassburg, Paris si Berlin (1882-1886). Si-a luat docenta în 1885 la Budapesta. Este asistent (1874-1881) si profesor (1885-1887) la facultatea de Medicina din Budapesta, la catedra de Histopatologie. Este profesor de anatomie patologica si bacterilogie la facultatile de medicina din Budapesta (1885-1887), Bucuresti (1887-1926) si Cluj (1919). A fondat Institutul de Patologie si Bacteriologie din Bucuresti, în 1887, primul Institut de cercetari stiintifice din România, unde a organizat primele centre de vaccinare antirabica din lume, dupa cel creat de Pasteur la Paris. A participat la organizarea Universitatii din Cluj, fiind numit în corpul profesoral al facultatii de Medicina(1919). Este în acelasi timp si primul director al Institutului de anatomie, histologie patologica si microbiologie a Universtatii clujene. A adus contributii experimentale de fiziochimie si microbiologie în studiul mediului si epurarea apei potabile la Bucuresti. …
Victor Babes are contributii primordiale în studiul turbarii, leprei, difteriei, tuberculozei si pelagrai. A studiat morfologia si activitatea patogenica a bacilului leprei, a bacilului Koch, streptococului, a enterobacteriaceelor. A descoperit corpusculi virotici din celulele creierului animalelor turbate, corpusculii Babes-Negri” . A perfectionat tehnica pasteuriana de tratament a turbarii. A descoperit si individualizat alti 50 de germeni patogeni. A precizat etiologia hemoglobinuriei boilor si a carceagului oilor, afectiuni numite “babesioze”, iar piroplasmidele patogene respective, au primit numele de “babesii”.
A preparat diferite seruri si vaccinuri pentru prevenirea si combaterea , în masa, a unor boli transmisibile. A fost un promotor al conceptiei patomorfologiei procesului infectios. Este precursor în domeniul seroterapiei si unul dintre primii cercetatori care au remarcat fenomenul variabilitatii microbiene, mai ales la bacilul difteric si la cel tuberculos. A aratat ca unele microorganisme pot elibera substante capabile sa modifice mediul de cultura astfel încât inhiba cresterea si nocivitatea altor microorganisme, fenomen pe care se bazeaza antibioterapia. Fapt ce se va confirma peste o jumatate de secol!
A publicat, în premiera mondiala, împreuna cu savantul francez A.V.Cornil primul tratat sistematic de microbiologie (1885). A publicat numeroase tratate in franceza si germana. A primit numeroase premii si distinctii internationale, a fost ales membru al mai multor academii ca rasplata a exceptionalei sale contributii la progresul medicinii.
S-a stins din viata la 19 octombrie 1926, la Bucuresti.

acasa    inapoi